Novosti

Dragi župljani i ostali posjetitelji naših web stranica!

Nakon dugogodišnjeg izbivanja ponovno uređujemo stranice naše župe i svetišta.                                                                                              Nadamo se da ćete svojim molitvama poduprijeti naš rad. Unaprijed vam zahvaljujemo i molimo Božji blagoslov na sve vas.

U Splitu, 15.03.2018.

 

KLANJANJE S PAPOM U ŽUPAMA CIJELOG SVIJETA

Sat klanjanja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom održat će se sutra, 2. lipnja u 17.00 h po rimskom vremenu, istovremeno u svim župama i biskupijama diljem svijeta (tako i u našem svetištu i župi).
Papa Franjo predvodit će euharistijsko klanjanje u bazilici sv. Petra, a pridružit će mu se vjernici okupljeni u svojim župama diljem svijeta.
http://www.quovadiscroatia.com/klanjanje-s-papom/

 

POHOĐENJE BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Danas slavimo blagdan koji se temelji na Evanđelju sv. Luke (Lk 1,39-56).

U blagoslovljenome stanju Djevica Marija ide u pohod svojoj rođakinji Elizabeti da joj pomogne u porodu. Dirljiv je to susret dviju dubokih vjernica koje slave Boga što im je iskazao obilje milosti. I čeda pod majčinim srcima su se obradovala ovom susretu.

Iz ovog susreta evanđelist je sačuvao Elizabetin „Blagoslovljen“ i Marijin „Veliča“, hvalospjeve koja Crkva moli svaki dan kako u osobnoj tako u liturgijskoj zajedničkoj molitvi.

 

Iz Homilija svetog Bede Časnoga, prezbitera

 

 

9005pezinho

BLAGDAN SVETOG LEOPOLDA MANDIĆA

12. svibnja 2013.

SVETE MISE:

8.00, 10.00, 11.30

19.00 – SVEČANA

 

TRODNEVNICA

 

9. svibnja – Klanjanje pred Križem

 

10. svibnja – Pobožnosti Svetom Leopoldu

 

11. svibnja – Klanjanje pred Presvetim

 

Svaki dan Trodnevnice pobožnosti započinju u 18.30 sati s krunicom i litanijama Blaženoj Djevici Mariji. Sveta misa je u 19.00 sati, a program se odvija nakon svete mise. Prije svake mise bit će prilika za ispovijed.

SAKRAMENAT EUHARISTIJE

Kroz ovaj tjedan se ovogodišnji pripravnici za prvu pričest susreću u crkvi na večernjoj svetoj misi te se na taj način žele što bolje pripraviti za nedjelju 28. travnja kada će oni prvi put primiti Tijelo Kristovo. Sve ih preporučamo u Vaše molitve.

SAKRAMENAT KRIZME

U našoj župi ove subote, 20. travnja ovogodišnji pripravnici za sakrament krizme primit će taj dar Božji u 10.00 sati. Sve ih preporučamo u vaše molitve da uistinu budu kršćani dostojni dara kojega primaju.

VELIKI PETAK

Obredi Velikog Petka kada Gospodin svojim činom predanja na križu nama omogućuje otkupljenje u našoj crkvi započinju u 19.00 sati.

VELIKI ČETVRTAK

Sveta misa započinje u 19.00 sati, a crkva ostaje otvorena za molitvu i meditaciju na uspomenu Isusove molitve u Getsemanskom vrtu sve do 24.00 sata!

Nedjelja, 10. 3. 2013.

ČETVRTA KORIZMENA NEDJELJA 

ČITANJA:

Jš 5,9a.10-12; Ps 34.2-7; 2Kor 5,17-21; Lk 15,1-3.11-32

BOJA LITURGIJSKOG RUHA:
ljubičasta / ružičasta

IMENDANI:
Emil, Makarije, Kajo, Simplicije

NAPOMENA:
Napomena: ▪ U liturgiji današnje nedjelje može se koristiti ružičasta boja liturgijskoga ruha umjesto ljubičaste. ▪ Danas se slavi druga provjera (scrutinium) katekumenā koji će sakramentima kršćanske inicijacije pristupiti u Vazmenome bdjenju.

 

 

“MOLITVENA AKCIJA: U tijeku je molitvena akcija ‘Adopt a cardinal’ (Usvoji kardinala), pokrenuta je 23. veljače, a danas broji skoro 75000 ‘posvojitelja’.

O ČEMU SE RADI?
U Akciji ćeš ‘izvući’ jednog kardinala, koji će biti u konklavi, a za kojeg ćeš osobno moliti prije konklave, tijekom konklave i tri dana nakon konklava, da ga Duh Sveti čuva, prosvijetli i vodi u konklavi pri izboru novog pape.Ovu molitvenu akciju pokrenuli su mladi s njemačkog govornog područja “Jugend 2000″.
Posjetite stranicu http://www.adoptacardinal.org/klinknite na ADOPT popunite tražene podatke (Ime i Email) i dobit ćete svog kardinala za kojega ćete moliti. Bog vas blagoslovio! ”

 

HVALA ZA SVE RIJEČI I DJELA ZA SVOJ HRVATSKI NAROD!                

        OSTAJEMO S TOBOM U MOLITVI!

 

papa

 

 Relikvije don Bosca 16.03.2013. u Splitu kod salezijanaca na Kmanu!!

don bosco

 

 

Svaki dan je stvoren za činiti dobro!

Dobar i ugodan Vam bio ovaj Gospodnji dan!

 

Nedjelja, 24. 02. 2013.

DRUGA KORIZMENA NEDJELJA 

ČITANJA:
Post 15,5-12.17-18; Ps 27,1.7-9c.13-14; Fil 3,17 – 4,1; Lk 9,28b-36

BOJA LITURGIJSKOG RUHA:
ljubičasta

IMENDANI:
Montan, Goran, Modest, Sinerot

NAPOMENA:
Napomena: ▪ Đakovačko-osječka nadbiskupija: Izostavlja se slavlje sv. Sinerota.

 

 

Kvatre (lat. četiri puta) ili četverovremena su dani na početku svakoga od četiri godišnja doba, u kojima se Crkva od davnine, prateći ciklus godišnjih doba, posvećuje molitvama. Nakana molitve i posta je zahvalnost Bogu i dobrotvornost.

Novi Rimski kalendar o kvatrama određuje sljedeće: ˝Na kvatre običava Crkva moliti Gospodina za različite ljudske potrebe, prije svega za plodove zemlje i za ljudski rad, i samo mu za to zahvaljivati. Da bi kvatre odgovarale potrebama vjernika različitih krajeva, valja da vrijeme i smisao njihova slavljenja odrede biskupske konferencije.˝

U godišnji ciklus liturgije utkana su četiri tjedna posta i molitve, svaki u jednom godišnjem dobu. Ta četiri tjedna zovu se kvatre ili tjedni, a ti dani, kvatreni dani, ili jednostavno kvatre. U kvatrenom tjednu slavi se u srijedu, petak i subotu. Kvatre su pokornički dani u kojima se želi na intenzivniji način susresti Boga u molitvi, djelima milosrđa prema bližnjima i postu. U prijašnja vremena ti dani su imali veće značenje nego danas. No imaju svoj smisao i danas i ne treba ih zaboraviti. Od 5. stoljeća kvatre su služile i kao priprava za primanje svetih redova. U novije se vrijeme na te dane preporučuje molitva za svećenička i redovnička zvanja.

“Red euharistijskih procesija, kvatri i prosnih dana” izdan 1985. godine (vrijedi i danas) određuje o kvatrima slijedeće:

Zimske (Post lucem), pred Božić, potkraj građanske godine, neka budu posvećene kršćanskoj dobrotvornosti i zahvali Bogu za njegova dobročinstva;

Proljetne (Post cineres), na početku korizme, posvećuju se pokori i obraćenju;

Ljetne (Post crucem), nakon svetkovine Duhova, neka budu posvećene molitvi za posvetu ljudskog rada i za urod zemlje;

Jesenske (Post lucem), sredinom rujna, neka se osobito moli za svećenička i redovnička zvanja te za kršćansku izgradnju mladeži.
Povijest

Njihovi počeci nisu posve objašnjeni. Sigurno je riječ o tipično rimskoj uredbi. Najstarija se vijest nalazi u jednom spisu iz 4. stoljeća (Poncije Maksim), koji se poziva na proroka Zahariju (8, 19) i preporučuje post četiri puta u godini. Od pape Leona I. (umro 461) sačuvalo se 25 kvatrenih propovijedi, koje naglašavaju vezu s četiri godišnja doba, te iz redovnog obnavljanja godišnjeg ciklusa izvode potrebu trajnog čišćenja. Rimski »Liber pontificalis« iz 6. stoljeća sadrži na pomenu da je već papa Kalikst I. (217-222) odredio post triput godišnje »u vrijeme žita, vina i ulja«.

Kvatreni se post u Rimu završavao u crkvi sv. Petra bdijenjem u noći od subote na nedjelju. Budući da je ta noćna služba Božja vrijedila već za nedjelju, nisu se te nedjelje služile mise preko dana (dominica vacans). No kako se to bdijenje pomalo premještalo na Subotu prije podne (kao na Veliku Subotu), tako je i nedjelja dobila svoju posebnu misu s kvatrenim elementima.

Neki povjesničari vide vezu kvatri s poganskim običajima zahvale za berbu, drugi s običajima vezanim uz tzv. postaje. Novija istraži vanja smatraju da im je temelj u starozavjetnim odredbama o postu (Zah 8,19 i Joel 2, 12-19).
Izvor: http://www.zupa-prozor.com

 

Subota, 23. 02. 2013.

SVAGDAN

Liturgija kvatri

ČITANJA:
iz Prigod. čitanja: za oproštenje grijeha (str. 190-203): Lk 7,36-50

BOJA LITURGIJSKOG RUHA:
ljubičasta

IMENDANI:
Polikarp, Romana, Grozdan

NAPOMENA:
Napomena: ▪ Izostavlja se slavlje sv. Polikarpa.

 

 

Nedjelja, 17. 02. 2013.
PRVA KORIZMENA NEDJELJA 

ČITANJA:
Pnz 26,4-10; Ps 91,1-2.10-15; Rim 10,8-13; Lk 4,1-13

BOJA LITURGIJSKOG RUHA:
ljubičasta

IMENDANI:
Bartol, Benedikt, Flavije

NAPOMENA:
Napomena: ▪ Na prvu korizmenu nedjelju vrši se obred izbora ili upisa imena katekumenâ koji će u vazmenoj noći pristupiti sakramentima kršćanske inicijacije. ▪ Započinje proljetni kvatreni tjedan u kojem su vjernici pozvani na intenzivniju molitvu i djela pokore i ljubavi. Tjedan je posvećen pokori i obraćenju. ▪ Izostavlja se slavlje Sedam svetih osnivača Reda slugu Marijinih.

http://www.hilp.hr/liturgija-dana/

 

Korizma je vrijeme posta, pokore, dobrih djela…

 

Početak korizme..svakako preporučamo da pogledate ovu snimku da se podsjetite ili posvijestite zašto, kako i zbog čega postiti. Od čega se suzdržavati, čega ne..

 

Preporučamo da pogledate uradak ovih mladih koji se nisu oglušili na gaženje vrednota i nemoral! Primjer aktivnih katolika! Djeluju, ne promatraju! Svaka čast!

 

Preporučamo da pogledate ovu snimku na kojoj prof. Tonči Matulić govori o jednom od gorućih problema današnjice u Hrvatskoj -zdravstvenom odgoju

 

“Dajemo potporu novinarki HRT-a i urednici i voditeljici emisije SLIKA HRVATSKE Karolini Vidović Krišto jer se usudila objaviti istinu o pozadini uvođenja zdravstvenog odgoja u Hrvatskoj, razotkriti javno ulogu pedofila dr. Alfreda Kinseya i suradnju s nacistima, pedofilima, silovateljima i prostitutkama u izradi tzv. znanstvenih istraživanja na kojima je utemeljena filozofija rodne ideologije.”

http://www.facebook.com/groups/401815653238143/

Pogledajte:

 

26. 12. u 20:00 sati Božić na Pojišanu– Božićni koncert, gostuju: klapa Mriža, klapa Vranjic, VIS Abba i VIS Krstitelj

27. 12. nakon večernje mise u 19:00 sati Božićni koncert našeg župnog mješovitog zbora

 Papinu čestitku možete pročitati na:

Urbi et orbi: Istina je nikla iz zemlje

 

BLAGOSLOV OBITELJI

Blagoslov obitelji, kuća, stanova, samo su različiti nazivi za Božićne pohode svećenika obiteljima ili pojedincima u njihovim kućama ili stanovima. To je stari običaj među hrvatskim katolicima.

RASPORED BLAGOSLOVA KUĆA 2012./13. 

27. 12. ČETVRTAK –Katalinićev prilaz, Bregovita, Jadranska, Braće Kaliterne, Bijankinijeva (neparni),

Trg M. Pavlinovića, Preradovićevo šetalište, Hatzeov perivoj, Svete Klare

28. 12. PETAK-Duvanjska, Šetalište Bačvice, Matije Gupca, Bukovčeva, Put Firula

29. 12. SUBOTA – Viška, Jure Kaštelana, I. Gorana Kovačića

31. 12. PONEDJELJAK – Pojišanska, Prolaz Ive Lozice, Lazarica

2. 1. SRIJEDA – Gospinica, Rooseweltova, Hektorovićeva

3. 1. ČETVRTAK – Poljička, Spinčićeva,Bože Peričića, Ivana pl. Zajca

4. 1. PETAK– Put iza nove bolnice, Trstenik, Cvjetna, Zenta, Dubrovačka, Mitnička, Uskočka, Jurja Kapića,

JosipaPupačića

5. 1. SUBOTA– Osječka

7. 1. PONEDJELJAK– Matice Hrvatske, Vojka Krstulovića

8. 1. UTORAK– Kralja Zvonimira, Barakovićeva, Žrnovnička

9. 1. SRIJEDA– Omiška (neparni od 27, a parni od 14a), Ulica Slobode, Palmotićeva

10. 1. ČETVRTAK– NAKNADNI BLAGOSLOV

 

Naknadni blagoslov je za one koji nisu bili kod kuće – mogu se prijaviti u župnom uredu.

Svaki dan krećemo u 9 sati.