Marijina legija

 

 Od 2010. godine počela je djelovati Marijina legija i u našoj župi. Prezidij (zajednica) se zove “Gospe od Pojišana”
Aktivni članovi legije sastaju se svake srijede nakon večernje mise u 19:00 sati.
Pozivamo sve štovatelje BDM koji nam se žele priključiti da dođu na naš susret!

                   Marijina legija je međunarodni katolički pokret osnovan 1921. godine s ciljem da pod vodstvom svećenika surađuje u poslanju Crkve, šireći vjeru i spašavajući duše.

Marijina legija danas ima približno 12 milijuna članova u dvije tisuće biskupija. Pokret su isključivo osnovali i širili laici pod crkvenim vodstvom. Kroz legiju se ostvaruje laički apostolat. Danas je to u Crkvi prihvatljivo, ali godine 1921. kad je legija osnovana, bile su mnogo teže prilike. Nerazumijevanja za takav pothvat bilo je mnogo i u samoj Crkvi. Od osnivanja je oko 4.000 članova Legije poginulo za svoju vjeru, a preko 20.000 ih je završilo u zatvorima.

Legija djeluje prema svom Priručniku, koji je prilagodljiv svim kulturama i narodima. Sam papa Ivan Pavao II. je istaknuo kako je duh i cilj Marijine legije u potpunosti u skladu s današnjim intencijama Crkve.

Radni članovi legije sudjeluju na radnim sastancima. Obavljaju najmanje dva sata tjedno apostolski rad i dnevno mole “Magnificat”. Imaju godišnje duhovne vježbe. Postoje i molitveni članovi, koji svojim molitvama potpomažu apostolat radnih članova. U tom se ujedinila molitva i apostolat, što daje zalog uspješnog djelovanja. Prema Priručniku, “cilj je Marijine legije da posvećenjem svojih članova u molitvi i radu, pod vodstvom svećenika, sudjeluje u velikom djelu Marije i Crkve: da satru glavu zmiji i prošire Kristovo kraljevstvo”.

Marijina legija je pokretač akcija u Božjem narodu. Na taj se način laici uključuju u otkupiteljsku misiju Crkve, koja ima sve veće područje djelovanja. Sam rad temelji se na jedinstvu s Marijom – što sam pokret uvelike ističe i promiče. Rad legije prožet je odanošću Mariji, koja je njihova zagovornica, pomoćnica i posrednica.

Poslušni Kristovu nalogu – nositi Radosnu vijest svakom stvoru, legionari nastoje govoriti ljudima o Bogu i Kristu, našem Otkupitelju. Legionari to čine u uskoj povezanosti s Marijom, koja je po Duhu Svetom začela Spasitelja. Kao Majka Kristova postala je pod križem Majkom Kristove braće tj. Majkom Crkve. Kao i Marija, legionari žele u bližnjima prepoznati Krista i služiti mu. Time ispunjavaju svoju legijsku dužnost protumačenu u legijskom Priručniku, koji ih uvodi u marijansku duhovnost i daje praktične upute za apostolat.

Izvor: http://www.marijinalegijapetrinja.com/~marijina/o-marijinoj-legiji.html